2014 m. rugpjūčio 1 d., penktadienis

Kaunas vs. Vilnius

Mano trumpi, dviejų didžiausių Lietuvos miestų, palyginimai. 
Nuomonė yra subjektyvus dalykas.

Daug savo brangaus, ir nelabai, laiko senė praleidžia didžiausiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje ir Kaune. Šiandien, riedant svetimais prabangiais ratais, sugalvojau palyginti šiuos miestus pagal savo išgyvenimus. Išreikšiu savo nuomonę, nes jaučiu nenumaldomą pareigą perduoti savo išmintį ateities kartoms.
Senė puikiai supranta, kad žmonių yra visokių ir nereikia čia skirstyti kažko ir  kažkaip pagal miestus kuriuose jie gyvena. Tai tiesiog bendras palyginimas, paremtas Senės patirtimi.

Vaikinai
Vilniuje vaikinai yra gražesni. Ko gero tas gerasis virusas po dvyliktos klasės baigimo pavadinimu "visi studijuoti į Vilnių" leido šiame mieste atsirasti įdomesnių ir įvairesnių personų kurie yra perkopę metro septyniasdešimt ūgio ribą! Vaikinų ūgis Kaune yra didelė demografinė problema. Pati nesu dvimetrinė, bet ir su metru septyniasdešimt keturiais išėjusi į Laivės alėją jaučiuosi lyg būdama aukščiausia pušis miške. Na, ir dar nepamirškime tokių dalykų kaip mados ar kažkokio menkiausio stiliaus pojūčio. Trys paloskės ir milžiniškas užrašas "Adike" ant treningo nugaros niekada nepakeis  gražiai sutvarkytos vyriškos barzdos ir švarko/marškinių/bet ko tik ne treningo. Vilniau, 1:0 tavo naudai.

Merginos
Paradoksas yra paradoksas - Vilnių valdo vaikinai, o Kauną merginos. Kaune nepamatysi nepadažytos (bent jau minimaliai), trumpaplaukės ar kokia ryškiai mėlyna spalva plaukus nusidažiusios merginos. Visos kaip princesės savo kulniukais kaukšėdamos į išsišokusias plyteles vaikšto ta pačia Laisvės alėja (nes daugiau ir nėra kur savęs parodyti). Vilniuje daugiau įvairovės.  Žiupsnelis iš tolo šviečiančių neformalių taip pat nuspalvina ir pagyvina sostinės gatves. Bet kokiu atveju, jos niekada nepralenks vienodų lėlių masės, su aptemptais trumpais sijonėliais, garsiai kulniuojančių paslaptingomis Kauno gatvėmis.

Architektūra
Vilnius Vilnius Vilnius all the way. Dangų raižantys pastatai ir moderni architektūra verčia užversti galvas į viršų ir žiūrėti, grožėtis bei norėti gyventi dvidešimt trečiame aukšte iš kurio atsiveria viso miesto panorama... Gražus man tas Vilnius. Labai gražus. Žinoma, tobulėjimui ribų nėra, bet iš visos Lietuvos miestų jis man yra nr. 1. Kalbant apie Kauną - liūdnuva. Pilkos betoninės sienos ir apleisti pastatai centro viduryje daro Kauną niūrų ir nepatrauklų. Nekalbu apie gatvių padėtį, nes ši tema yra jau seniai su kibirais išsemta. Oj, vos nepamiršau. Kaip tikra akropolio vaikų atstovė ir Lietuvos nacionalinio turto gerbėja, savo prioritetą vienareikšmiškai skirčiau Kauno Akropoliui už erdvę ir patogesnį susisiekimą. Bam.

Viešasis transportas
Vis dar esu studenčiokė, todėl kartais su pasimėgavimu pasinaudoju viešojo transporto nuolaidų privilegija. Juk daugiau to daryti niekada gyvenime nebeteks (liūdesiukas). Viešojo transporto atžvilgiu labiau patinka Kaunas. Patinka sistema: visi pro priekį, nes ale sumažėja galimybė praeiti be bilieto pro visada akylai stebintį vairuotoją. Žmonių srautas Kaune yra žymiai mažesnis, todėl dažniausiai vietiniai keleiviai nesigrūda kaip gyvuliai ir sulipę į tą varganą Čekoslovakijoje pagamintą trulikiuką su šypsena keliauja į Kauno Akropolį gaudyti nuolaidų. Vilnius: oh no. Lipa visi pro bet kur, iš kažkur, ant galvų ir pro kojas nepraėjus nei sekundei, kai atsidaro tos nelemtos kaulus laužančios durys. Mano mėgstamiausių - rėkiančių ir piktų senių atžvilgiu irgi laimi Vilnius. Net nesistengiu ieškoti vietos atsisėsti Vilniaus viešajame transporte, nes žinau kad įlipusios vyresnėlės ne tik paprašys užleisti vietą, bet dar ir pusvalandžio ilgumo moralą atskaitys koks jaunimas nemandagus. O kai atskaitys jį tau - tą patį pakartos penkiems sėdintiems aplinkui. Matyt, kaunietės yra labiau užgrūdintos gyvenimo (paloskiniai vyrai ftw) ir nėra linkusios garsiai skųstis.

Pramogos
Smagiausia dalis, nes abu miestai dažniausiai turi kažkokių pasiūlymų ką veikti atostogų ar po darbiniu metu. Alučio išgerti po sunkios darbo dienos mieliau eičiau į Vilniaus barus, nei Kauno. Neturiu argumentų kodėl. Tiesiog. Kas liečia klubus, tai nei vienas nei kitas variantas nebestebina ir iš vis, manau, atėjo tas nuostabus metas kai pagaliau subrendau ir išaugau iš klubų (gerai skamba, jei klubus laikai savo kūno dalimi). Tigrinių timpių ir metrinių nagų atsižiūrėjau visam gyvenimui, todėl eksperimentavimus palieku jaunesnėms ateities kartoms bei vienišiems trisdešimtmečiams(-tėms). Kultūros atžvilgiu laimi Vilnius, of course. Daugiau renginių, daugiau veiklos, daugiau meno ir daugiau pasirinkimo laisvės. Vieną kartą tapusi kultūros sostine - visada bus kultūros sostine. Amen.

Summa summarum, abu miestai yra šaunūs. Nėra ko čia varžytis.
Gero paskutinio vasaros mėnesio, zuikiai. Mua.

Senė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą